De flesta tror att vi behöver dricka mjölk för att få i oss tillräckligt med kalcium, men kalcium finns även i många andra vegetabiliska livsmedel. Friska veganer har inte högre förekomst av benskörhet än allätare. Bra kalciumkällor är nötter, frön, tofu, gröna bladgrönsaker och berikade drycker. Äter man tillräcklig mängd med mat får man också i sig kalcium som lätt kan absorberas i kroppen. Kalciumberikade vegetabiliska drycker innehåller också en forma av kalcium som lätt tas upp i kroppen.
Nyare forskning visar att kalcium i mjölk inte absorberas lika bra som man förr trodde. Grönkål och spenat är mycket bättre och pålitligare källor.
Livsmedel |
Ca (mg)/100 g |
Absorption (%) |
Mellanmjölk |
117 |
30 |
Grönkål |
157 |
40-60 |
Nässlor |
490 |
40-60 |
Spenat |
170 |
5 |
Sesamfrön oskalade |
980 |
? |
Sesamdryck oskalade frön |
111 |
? |
Referenser:
Guo C, Wilkens LR, Maskarinex G, Murphy S. Examining associations of brain aging with midlife tofu consumption. J Am Coll Nutr 2000;19(4):467-8
Messina MJ, Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects, Am J Clin Nutr; 1999; 70:439S–50S.
Näring och Hälsa av Ulla Johansson, Studentlitteratur 2:uppl