Det viktigaste som vegan är att få sig tillräckligt med vitamin B12, vitamin D under vinterhalvåret och gärna omega-3 DHA. En vegankost kan innehålla låga nivåer av selen och zink och det kan därför vara bra att ta ett multivitamin-mineraltillskott. Det är ingen absolut nödvändighet, men kan vara enkelt om man inte har tid att räkna på selen och zinkintaget.
För att tillgodose kalciumbehovet är det bra att äta nötter, frön och använda kalciumberikade produkter (tex vegetabilisk dryck). Äter man tillräcklig mängd av oraffinerade livsmedel går det att få is sig tillräckligt med kalcium från kosten, men de flesta har en mer modern livsstil idag och då kan det vara bra att använda berikade livsmedel.
Råa frukter och grönsaker är en bra källa till vitaminer och antioxidanter. Öka gärna intaget av det. Tillsätt gärna citron till måltidsvattnet då det främjar en bra basbalans i kroppen.
Använd mer fermenterade livsmedel för att öka upptaget av mineraler som järn, kalcium och zink.
Byt gärna ut vetebaserade produkter mot alternativ ibland. Det finns massor av spännande mjöltyper som är näringsrikare, tex bovete-, hirs-, råris, quinoa-kikärtsmjöl. Bovete och hirsmjöl är järnrika mjölsorter som är enkla att blanda i pirogdeg, pajdeg, bröd, bullar, muffins etc.
Variera gärna med olika baljväxter. Kikärtor är en lite bortglömd böna som har bra egenskaper. Den kan man mixa och blanda i grytor, piroger, vegobiffar etc.