Fettkvaliteten är viktig för små barn. Generellt gäller samma näringsrekommendationer för små barn (6-11 mån) som för vuxna, men fettinnehållet bör vara något högre c:a 30–45 energiprocent. Sedan ska man gradvis sänka fettinnehållet till 30 energiprocent precis som för vuxna. Det bästa är att blanda olika typer av oljor. Man behöver lite av mättat fett, lite enkelomättat och ganska mycket fleromättat fett, speciellt omega-3. Rapsolja är en olja som innehåller både enkelomättat och fleromättat fett. Balansen mellan omega-6 och omega-3 är relativt bra i rapsolja.
Alla omega-fettsyror (fram för allt omega-3) är oxidationskänsliga då dom innehåller massa dubbelbindningar. Det innebär att dom lätt förstörs vid upphettning. Rapsolja innehåller relativt mycket fleromättat fett, c:a 30 %. Oljor som innehåller mer än 30 % omega-fett (både omega-6 och omega-3) ligger på gränsen där man brukar avråda från att upphetta oljan. Vid upphettning av fleromättade fetter förstörs en del av dessa och det bildas fria radikaler som kan leda till skador i kroppen om vi får i oss för mycket. Vill ni ha ett naturligt alternativ som är framställd utan kemikalier rekommenderas kallpressad olja. Rapsolja går att steka i men man bör undvika höga temperaturer. Den passar bättre till ugnsgratinering vid lägre temperaturer eller kall i salladsdressingar. Det är utmärkt att ringla kall rapsolja på barnmaten.
Variera gärna fettintaget med olika oljor; rapsolja, olivolja och ibland kokosfett. Det går också fint att variera med andra vegetabiliska oljor som mandelolja, hampaolja, etc. För att variera fettintaget och hålla nere lite på omega-6 intaget (specifikt för veganer) kan det vara bra att använda kokosfett ibland.
Läs mer:
Vegan Health
Veganlife -fettbalansen